torsdag 16 maj 2013

Corgin man kan ställa kalendern efter


Fröken Lus gick för ungefär en vecka sen in på löp nummer fyra i sitt unga liv, hon har ända sen andra löpet varit som en kalender - det är fem månader precis mellan första löpdagen plus/minus en dag.
Fem månader mellan löpen är lite tight men helt inom ramarna för vad som är normalt. Annars kan täta löp leda till en konstant hög nivå av progesteron (ett hormon som gör livmoderslemhinnan tjockare) vilket i sin tur ökar risken för livmoderinflammation. Tetris löpcykel ser ut ungefär såhär på fem månader ->

  • Löper -  Helt i sin egen lilla värld första veckan, bor under sängen och sover som en gris. Oroväckande lugn, ofokuserad men inte okontaktbar. Försöker kissa konstant och gå samtidigt på promenader. Tar sig sakta men säkert ur bubblan allteftersom löpet fortskrider. Blir slampig någon gång mitt i och obrydd på slutet. 
  • Viloperiod 1 -  Corgistatus: Normalstörd.
  • Skendräktig - Bygger enorma nästen av filtar och täcken, gärna mitt i sängen. Där gömmer hon sina ben och andra skatter som man sen inte ska låtsas om att de finns där, annars blir hon ledsen. Kan matvägra, men bara om maten ligger i skålen, äter gladeligen samma trista torrfoder om det legat i jackfickan ett tag. Mest som vanlig på promenader och träning.
  • Viloperiod 2 - Corgistatus: Fäller ur all päls och blir en nakencorgi, är pigg och glad och matte sliter med dammsugaren.
  • Upptakt - Tetris blir nosigare på promenaderna och en aning mer disträ.
  • Repeat.

Helt ok att leva med, alltså. Är man mest van vid hanhund kanske man tycker annorlunda, vi har bara haft tikar i familjen så jag är härdad med löp och fällningar och skendräktigheter ;). Fast en månad till får Tetris gärna klämma in mellan löpen, kennelmamma Mija säger att det inte försent att ändra sig så jag håller tummarna för det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar